top of page

spiegelen met 

paarden

Dat paarden intelligente,

imposante en elegante dieren zijn, weten de meeste mensen. Dat ze

 in kuddes leven, dat deze kuddes altijd een natuurlijk evenwicht

weten te behouden en dat lichaamstaal hierin de sleutel is, is mogelijk minder bekend.

Paarden zijn vluchtdieren. De kracht van het individu ligt daardoor in de kracht van de groep. Het is diezelfde kracht die ervoor zorgt dat paarden altijd het groepsbelang voor het individuele belang stellen.

Dit maakt dat paarden vanuit een zeer zuivere oorzaak - gevolg basis, onvoorwaardelijk 'zijn'. Dit maakt ook dat paarden spiegelen wat ze zien, voelen en horen in hun omgeving.

Spiegelen met paarden, equitherapie of paardencoaching kan confronterend zijn, maar is tegelijkertijd een hele vriendelijke therapeutische interventie binnen de psychosociale therapie. Er wordt namelijk geen waardeoordeel gegeven; een paard geeft puur terug wat hij ervaart, hij laat zien wat er gebeurt. Hij laat zien wat er is, maar nog niet mag zijn.

Dit biedt voor mensen, gezinnen of kinderen, die niet gemakkelijk onder woorden kunnen brengen wat er speelt, of bijv. wanneer je makkelijker leert door ervaren, een mooie mogelijkheid om toch tot de kern te kunnen komen. Ook mensen die vastlopen in hun leven, in in-gewikkelde levenspatronen of relaties, zijn hiermee extra geholpen, daarnaast kan het spiegelen met paarden ingezet worden in een therapie traject.

Wil je weten of Hartenrijk wat voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of een afspraak voor een kennismaking.


Sessies bij Hartenrijk komen vanuit de aanvullende verzekering voor gedeeltelijke vergoeding in aanmerking. Check je verzekeringspolis wat jouw verzekering vergoed (prestatiecode psychosociale therapie).

bottom of page