Praktijk voor verlieskunde
ondersteuning bij trauma, rouw & verlies

Hartenrijk

psychosociale therapie & -training
 
paardencoaching & wandeltherapie

blog

Over afscheid nemen en ontslagverwerking

Geplaatst op 7 maart, 2017 om 16:30

Hoe het einde der tijden transformeert in het begin van de toekomst

 

“Al jaren werk je voor dezelfde werkgever, je bent nooit ziek, draait op verzoek zonder problemen overuren en bent nooit te beroerd om een stapje harder te lopen. Bij de maandelijkse werkbesprekingen is al verschillende keren besproken hoe om te gaan met de teruglopende orderportefeuille. Keer op keer kom je met vernieuwende ideeën om de toekomst van het bedrijf positief te beïnvloeden.

Vlak voor de vakantie wordt je verzocht langs te komen voor overleg. Op de een of andere manier heb je niet zoveel vertrouwen in het verloop van dit gesprek. Dit onderbuik gevoel blijkt niet voor niets. Er wordt je meegedeeld dar er voor jou en drie van je collegae ontslag is aangevraagd bij het UWV.

Boos en vol ongeloof ga je terug naar je werkplek. Hoe kan dat nou?! Je verdient dagelijks geld voor je baas, met de acquisitie, door scherp inkopen. Wat …streek en wat een ….. !!! En een aantal niet zo nette benamingen voor je werkgever schieten door je hoofd.

Eind van de middag ga je naar huis. Gevoel van verraad, teleurstelling, ontgoocheling, verdoving, verdriet en boosheid wisselen elkaar af.

De volgende dag terug op je werk hoor je dat één van de collegae acuut ziek geworden is na de melding van gisteren. Pas na anderhalve week met een teiltje op het toilet, is zij in staat redelijk neutraal (zij het 4 kg lichter) haar werkzaamheden weer op te kunnen pakken. Dat geldt echter niet voor jou, de beschreven emoties blijven je bestoken met gedachten, tranen, slapeloze nachten en wisselende stemmingen… Je hoofd is vol en je altijd positieve spirit onvindbaar.”

Helaas zal dit voorbeeld voor heel veel mensen een herkenbaar scenario zijn. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met een dergelijke situatie en iedereen heeft zijn eigen reactie.

Als je een dergelijk bericht te verwerken krijgt, komt er een boel op je af. Of eigenlijk, zakt er een boel onder je weg. Alles wat je als ‘zekerheid’ zag, staat ineens op losse schroeven. Er wordt pijnlijk duidelijk hoezeer alles afhangt van een stabiel inkomen. Om vervolgens over te gaan in zichzelf constant herhalende vragen die de onzekerheid, bij uitblijven van een bevredigend antwoord, alleen maar verder vergroten.

Het is de kunst om deze lamgeslagenheid om te zetten in een constructief bouwen aan je toekomst; met het heft weer in eigen handen. 

Kom je er alleen niet uit? Neem gerust contact op!


TAGS: #zelfonderzoek #eigenwaarde #crisis #ontslag #psychologie #onzekerheid #inkomen #rouwverwerking 

Categorieën: Geen

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties

UA-30913147-1