Praktijk voor verlieskunde
ondersteuning bij trauma, rouw & verlies

Hartenrijk

psychosociale therapie & -training
 
paardencoaching & wandeltherapie

blog

De kracht van overtuigingen

Geplaatst op 7 maart, 2017 om 16:25

#Gedachten

Heb je dat ook wel eens? Je staat ‘s morgens op en allerlei vervelende gedachten spoken door je hoofd. Daar waar je normaalgesproken de knop omzet en je dag vervolgt, word je nu min of meer achtervolgd door je volle hoofd. En als het dan nog positieve gedachten zouden zijn, dan zou het nog wel prettig zijn; wie wil er nou niet een schouderklopje op z’n tijd…

Maar nee, deze gedachten zijn geen positieve. Ze zijn kritisch en er is voor alles wat je doet, denkt en voelt wel commentaar. Je herkent deze gedachten misschien wel. Meestal steken ze de kop op als je moe bent of een beetje gestrest. En meestal geef je ze een zetje, gooi je de deur voor hun neus dicht / doe je de deksel er weer op en zijn ze dan weer even op de achtergrond…

#Onbalans

Maar dan kom je in een situatie waarin je in onbalans raakt. Misschien ligt er een overlijden, ontslag, ongeluk of ziekte aan ten grondslag, misschien is het een op één stapeling van ‘kleinere ingrijpende gebeurtenissen’, wie zal het zeggen. Je voelt je steeds meer onder druk staan en dan word je erdoor overvallen. Je lijkt de regie over je eigen leven totaal kwijt te zijn en de wereld lijkt op een krentenbol. Je hoofd slaat op hol en je kunt alleen nog maar nadenken over jezelf en wat er allemaal niet goed is.

Wat eerst gedachten waren als “Goh, niet zo slim he?!” of “Jeetje slimmerik, had je dat nou niet zelf kunnen bedenken??!!”, gedachten die ‘slechts’ cynisch waren, zijn nu allesbeheersende afkeuringen geworden. Deze afkeuringen hebben we eerder in ons leven overgehouden, uit situaties waarin we ons door een ander afgewezen, teleurgesteld, gekleineerd, niet geaccepteerd, gepest, niet gehoord etc. voelden.

#Beschermingsmechanisme

Emoties die vooral in een jonge kinderleven zeer diepe indruk kunnen maken.

Emoties die tot gevolg hebben dat het gevoel / overtuigingen als: “ik ben niets waard”, “ik doe het toch nooit goed”, “ik zal daar nooit bijhoren”, “ik kan dat toch niet”, “ze luisteren toch niet naar mij”, etc. ontstaan. Omdat dit voor een kind, dat zich voor zijn EigenWaarde en zelfbeeld nog voor 100% spiegelt aan zijn omgeving, zeer pijnlijke ‘conclusies’ zijn, wordt een bescherming gecreëerd die ervoor zorgt dat deze pijn voorkomen kan worden. Deze beschermingsmechanismen hebben als het ware een evaluerende functie. Voordat iets uitgevoerd / gezegd wordt, wordt het eerst kritisch onder de loep gehouden.

Deze innerlijke criticus heeft echter nog wel eens de neiging om overkritisch te zijn of zich uit te spreken in een situatie waarin geen ‘bescherming’ meer nodig is. Als dit gebeurt gaan de eerst beschermende mechanismen, belemmerend werken. Ze kunnen je zelfs ‘overnemen’ en bijdragen aan een stevige depressie of burn-out. Situatie na situatie sluipt dat erin, totdat je breekt.

Onze eerste neiging bij iets wat we bijv. niet leuk vinden of niet willen is om het weg te duwen of te ontkennen. Wat je niet ziet, is er ook niet…

Maar het tegendeel is waar. Iets met geweld ontkennen of wegduwen is ook een vorm van aandacht geven. Ook in dit geval geldt; dat waar je aandacht aan geeft (positief of negatief door het weg te duwen) groeit. Ik moet dan altijd aan het beeld van de ketel denken, waar met man en macht het deksel op gehouden moet worden, totdat de kracht in de ketel overwint en de deksel eraf ploft. Veel schade, veel leed, veel kwetsuren. Deze reactie is ook weer een natuurlijke bescherming tegen het onbekende, de angst om gekwetst te worden, gewond te raken. Een beschermingsmechanisme dus…

#Management

Ondanks dat deze mechanismen niet voor niets zijn, is het wel zaak om af en toe eens te kijken naar de verschillende mechanismen, overtuigingen en gewoonten die je hebt. Hiervoor heb je de ogen nodig van iemand die nog niet gekleurd is door wat je in je leven allemaal hebt meegemaakt. Een ‘human source manager’ als het ware, die vanuit helikopterview eens kan bekijken wat er soepel loopt, waar je kracht zit en waar de energie weglekt.

Een mooie manier hiervoor is om je kwaliteiten te gaan verzamelen, bijv. met het kernkwaliteitenspel. Als je jouw kernkwaliteiten helder hebt, kun je deze gaan verbinden aan de kernrollen die je in je leven vervult. In een visualisatieoefening kun je vervolgens deze kwaliteiten gaan ‘verpersoonlijken’. Een hele leuke ontdekkingsreis.

Bijvoorbeeld:

In mijn kernkwaliteiten herkende ik een aantal kernrollen, die vervolgens de ‘gedaante’ van een dier aannamen. Zo is mijn ‘zelfzekere kant’ een leeuw, mijn ‘stevige hier ben ik kant’ een olifant, mijn ‘onzekere kant’ een kleine grijze muis en mijn ‘kritische scherpe kant’ een schorpioen. De wijze, die weet en in staat is om deze dierentuin in evenwicht te houden is een grijze uil.

Een andere metafoor die gebruikt wordt is bijvoorbeeld een orkest. Iedere rol is een instrument, met zijn eigen partij in het stuk dat leven heet. De dirigent is in dit geval de wijze, die het overzicht bewaart en ervoor zorgt dat ieder instrument op zijn tijd en sterkte aan bod komt… Of misschien ontstaan er bij jou spontaan nog andere. Alles is goed, het is van jou.


#Wijsheid

Als je deze metaforen in jezelf kunt verankeren en je oefent er wat mee, kun je ervoor zorgen dat je emoties, die normaliter je stemming / handelingen zouden bepalen, los kunt koppelen van je zijn. Ze zijn dan wel aanwezig (en mogen er ook zijn) maar ze zijn niet meer alles overheersend. Je kunt ze als het ware erkennen en er van een afstandje naar te kijken. Door je met je uil of de dirigent te identificeren, kun je je innerlijke wijsheid aanspreken om je evenwicht te bewaren en niet meegezogen te worden.


#Rollen

Alle rollen hebben een functie, ook degenen waar je in eerste instantie een hekel aan hebt, die je in de weg zitten of belemmeren. Al deze rollen hebben je (ooit) een dienst bewezen. En kunnen dat weer (gaan) doen en zitten namelijk kwaliteiten en krachtige eigenschappen in verborgen. Als je de gebeurtenis kunt erkennen waardoor je beschermingsmechanisme ontstaan en later belemmerend geworden is, kun je de overheersende lading / noodzaak eraf halen. Door de vervolgens de kracht te herkennen kun je deze inzetten waarvoor hij oorspronkelijk ontwikkeld is; ten bate van jezelf.

Als je bijvoorbeeld een spannend gesprek hebt, kun je die kanten in jezelf aanspreken waarvan je denkt dat ze extra meerwaarde kunnen bieden. In mijn geval, nam ik op basis van een voorgevoel de leeuw, de beer en de schorpioen mee, in een gesprek dat na afloop mijn ontslag aanzegging bleek te zijn.


#Kracht

Doordat ik me heel specifiek gefocust had op de sterke kanten van de bijbehorende dieren die ik meegenomen had (mijn sterke kanten dus), was ik in staat voor mezelf op te komen, de benodigde vragen te stellen en me niet te laten leiden door de schrik / emotie. Uiteraard is het niet een manier om ergens niet door geraakt te worden, dan zouden de zelfbeschermingsmechanismen de situatie weer beheersen. De schok die later uiteraard insloeg als een bom, kreeg op zijn beurt en tijd de aandacht en erkenning die nodig was om de situatie te verwerken.

De winst zat hem erin dat ik me ondanks het nieuws bewust kon blijven van mijn kwaliteiten, mijn kracht en eigenschappen die mij weer verder konden helpen door de situatie heen. Daar waar ik vroeger wellicht paniek gevoeld had of totaal overspoeld geweest was, kon ik nu mijn emoties observeren, doorleven en ze de plaats en ruimte geven die ze nodig hadden zonder de zonzijde uit het oog te verliezen. Toen de deur dicht gesmeten werd kon ik als het ware zelf het raam vinden om open te zetten.

Koester en onderzoek dus vooral die kanten waar je de grootste hekel aan hebt in jezelf en in de ander. Dat zegt namelijk ook heel veel over jouw eigen mechanismen. Verenig je met jouw metaforen en gebruik je kracht en kwaliteiten als nooit tevoren!Wil jij kennismaken met jouw innerlijke 'dierenrijk' ? of aan de slag met jouw (belemmerende) overtuigingen? Neem gerust contact op!TAGS: #psychologie #overtuigingen #zelfvertrouwen #zelfonderzoek #eigenwaarde

Categorieën: Geen

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

3 reacties

Antwoord Pharme361
7:28 op 11 april, 2017 
Hello!
Antwoord Pharme238
13:14 op 7 april, 2017 
Hello!
Antwoord Smithd658
9:12 op 4 april, 2017 
The finest sites and blogs and forums centered on literature and learning? dkdkegeafkeckebb
UA-30913147-1