Praktijk voor verlieskunde
ondersteuning bij trauma, rouw & verlies

Hartenrijk

psychosociale therapie & -training
 
paardencoaching & wandeltherapie

blog

Over bezinning, paniekvoetbal en trouw...

Geplaatst op 7 maart, 2017 om 16:25

Als je eerlijk naar je leven en je keuzes kijkt… In hoeveel gevallen blijf je dan trouw aan jezelf? En wat is trouw zijn aan jezelf eigenlijk?

Je kunt trouw vanuit meerdere punten belichten, als voorbeeld gebruik ik de uitgangspunten voor #Authentic Personal #Branding.

Daarbij wordt uitgegaan van 4 perspectieven die er, als je ze in evenwicht weet te houden, voor zorgen dat je leeft vanuit je passie, trouw blijft aan je eigen levenspad en zorgt voor jezelf.

De perspectieven zijn gericht op “Intern”, “Extern”, “Kennis | Ontwikkeling” en “Financieel”.


Intern

Dit perspectief gaat over de belangrijkste persoon in jouw leven: JIJzelf.

Als je je interne drijfveren helder hebt, weet je doelgericht waar je naartoe wilt in je leven. Je weet waar je passie ligt, je weet welke kwaliteiten je hebt en hoe je deze in kunt zetten.

Niet zelden kom je hier achter doordat je in een situatie verzeild raakt, waarin je je opnieuw moet bezinnen over je leven. Een burn-out, ontslag, ziekte, een ingrijpende gebeurtenis of een opeen- stapeling van kleine voorvallen die de bom uiteindelijk doet barsten, dwingt je om pas op de plaats te maken. De eerdere signalen heb je over het hoofd gezien, nu is BOEM ho.

 

De zaken die je eerst dacht goed op een rijtje te hebben, wankelen nu in hun zekerheid. Dingen die je dacht voor elkaar te hebben, blijken een minder goed passend korset te vormen om de dromen die je dacht na te streven.

Je gaat je opeens afvragen “wil ik dit wel?”, “is dit nou mijn leven?”, “waar zijn mijn dromen toch gebleven?”

 

Je realiseert je dat je je kwaliteiten bijna niet meer inzet, omdat je voornamelijk paniekvoetbal aan het spelen bent, in het jongleren met de tijd. Het lijkt wel of je heen en weer geslingerd wordt tussen een onzichtbare hand en alles wat je tot voor kort als zekerheid ervoer. Het proces hieromheen is in “Over afscheid nemen en ontslagverwerking” verder uitgewerkt…

Als je op het punt kunt komen dat je dit kunt erkennen en het tegelijkertijd aandurft om in kleine stapjes te gaan veranderen, ga je een aantal dingen voor jezelf op een rijtje zetten.

Wat wil ik, wat kan ik

Wat doe ik en wat wil ik doen

Welke kernrollen heb ik in mijn leven en welke zou ik willen hebben

Wat is mijn innerlijke drive, mijn passie en mijn missie

Om je vervolgens af te vragen wat je ervoor nodig hebt om deze nieuwe inzichten ook daadwerkelijk tot uitvoer te laten komen… en wanneer…


Extern

Het perspectief Extern omvat alles wat invloed heeft op je leven, dat buiten jezelf ligt. Daarbij wordt gedoeld op je gezin, je werk, school, sportclub, hobby, etc…

Neem eens onder de loep welke invloed de verschillende componenten op je leven hebben en hoe deze de wandeling op je levenspad beïnvloeden.

Vraag je eens af of de verdeling in energie en inzet ok is voor je. Kun je trouw blijven aan jezelf, zonder een ander(e partij) geweld aan te doen?

Kun je opereren vanuit je centrum, je krachtbron of speel je paniekvoetbal? Hoe is de verhouding Intern – Extern in prioriteiten? Uit de perspectieven intern en extern kun je een hoop energie en voldoening halen. Evenzo kan er in die perspectieven je er een boel energie weglekken.

Hoe voel je je nu, nu je dit leest en in je gedachten je antwoorden geeft op de vragen? Wat denk je?

Ben je wat geërgerd omdat “het hier allemaal makkelijk staat en het in het echte leven toch allemaal net wat gecompliceerder is?” Of ben je misschien opgelucht dat je door concrete vragen aan jezelf te stellen, wat ruimte krijgt voor echte bezinning of toch…..

Waar kies je voor? Kies je voor evenwicht? Voor de overheersing van het Externe perspectief, voor 60u per week voor je baas werken en je kinderen te weinig te zien in hun opgroeien? Of is de balans bij jou misschien doorgeslagen naar het Financiële perspectief?


#Financieel

Heb je altijd te weinig geld en levert dat zorgen op? Of heb je naar je zin nooit genoeg geld en ben je altijd bezig met meermeermeer… Welke impact heeft jouw financiële situatie (of de manier waarop je met dit perspectief omgaat) op jouw leven, jouw gezin, jouw dromen en jouw waarden?

Wat vind je van die antwoorden en de gedachten die deze vragen bij je oproepen? Zou je er iets aan willen veranderen en zo ja, wat heb je daar dan voor nodig?


#Kennis | #Ontwikkeling

Het 4e perspectief omhelst alles wat met kennis en (persoonlijke) ontwikkeling te maken heeft. Van tijd tot tijd bezig zijn met een cursus of studie, verrijkt niet alleen ons uiterlijk leven, maar ook ons innerlijk. Je komt in aanraking met andere mensen, leert nieuwe dingen, ontwikkelt jezelf en ontvangt nieuwe inzichten. Zo open je de deur voor je bewust-zijn van tijd tot tijd… Zo laat je even een lichtje schijnen op je gewoonten, onderzoek je of je nog trouw kunt zijn aan jezelf of dat je weer vervallen bent in paniekvoetbal…

En dan is het natuurlijk de kunst om vanuit jouw innerlijke missie deze perspectieven in evenwicht te gaan houden… Ze precies in kaart brengen en verbinden aan dingen die je wilt bereiken is één, er daadwerkelijk aan gaan staan en het leven gaan leiden wat jij wilt leiden, ervoor gaan doen wat nodig is, is een tweede…

Het is een complex proces waarin je tegen dingen uit alle geledingen aanloopt. Van gewoonten tot onverwerkte ervaringen waarop deze gewoonten misschien gebaseerd zijn, van keuzes maken tot afscheid nemen en alles wat daartussen in zit. Erkennen, verbinden, verwerken, aanvaarden.

 

Het kan een proces zijn dat een periode afsluit (zoals bijv. stress, burn-out, ontslag), maar ook één die een periode inluidt (zoals bijv. effectief gaan lijnen, patronen loslaten, angst overwinnen). Het is een proces dat je goed alleen kunt doorlopen, maar het kan ook zijn dat het het liever in een groep doet, waarin je je kunt spiegelen aan anderen, de handvatten waar je verder mee kunt en natuurlijk de steun krijgt waar nodig. Het is een proces waarvan de beweging nooit meer ophoudt.

Het is aan jou, jouw manier te kiezen om te leren trouw aan jezelf te blijven, een balans in jouw leven te creëren. Het is jouw proces, het is dus goed. En: je bent het waard!TAGS: #authenticiteit #zelfonderzoek #branding #balans #levensgebied #multiproblem #geluk #erkennen

Categorieën: Geen

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties

UA-30913147-1