Praktijk voor verlieskunde
ondersteuning bij trauma, rouw & verlies

Hartenrijk

psychosociale therapie & -training
 
paardencoaching & wandeltherapie

blog

Over #Evenwicht #Balans #Kracht en #Passie

Geplaatst op 7 maart, 2017 om 16:15

Evenwicht, Balans… In je kracht staan, je passie leven… Het zijn onder de hand modewoorden... Wat is nu eigenlijk evenwicht of balans en hoe sta je eigenlijk in je kracht, hoe kom je dan achter je passie?


#Transformatie

Het is makkelijk praten voor mensen die de groeisprong die voor dit alles nodig is, al doorlopen hebben. Ervaring komt immers pas nadat je het het hardst nodig hebt… Natuurlijk zijn er talloze tools als positief denken, een training authentic personal branding of mindfullness.

Maar met je best doen om positief te denken of je best doen om in balans te blijven, ben je er niet.

Zonder vrede met de pijnpunten en gebeurtenissen uit je verleden (die vaak tot de benodigde transformaties leiden), heling van de kwetsuren van je innerlijk kind, ont-wikkeld zelfvertrouwen, maar ook het zorg dragen voor bijvoorbeeld je lichamelijke gezondheid, blijft het “je best doen om te in balans te blijven”, in plaats van in balans zijn. Pas als je vanuit zijn kunt leven verandert er daadwerkelijk iets aan je manier van kijken en daarmee aan de situaties en mensen die je ontmoet.


#Spiegel

Coaches te over, die allemaal op hun manier het wiel uitgevonden hebben en die anderen daarmee in een bepaald stukje verder kunnen helpen.

Of misschien zijn al die coaches ook gewoon mensen…

Mensen die een stuk persoonlijke ontwikkeling doorlopen hebben, ervaringsdeskundigheid een plek hebben gegeven in een opleiding of training in een bepaalde methode.

Of zoals ik er zelf tegenaan kijk: “Een gebruiksaanwijzing / vertaler in ‘n bepaalde levensfase kunnen zijn, iemand die als spiegel kan dienen en je kan laten zien wat je zelf op dat moment even niet ziet. Of iemand die even een hand reikt ter ondersteuning, om je een kloof over te helpen of een woeste rivier van emoties / herinneringen helpt overbruggen.”


De kringloop van het leven

Als je niets meer te leren hebt in het leven ga je dood, werd vroeger bij ons wel gezegd. Inmiddels ben ik erachter wat daarmee bedoeld werd, dat het met persoonlijke ontwikkeling te maken had.

Door mijn eigen transformatieproces, heb ik daarop mijn eigen visie gevormd en kijk ik daar weer iets anders tegen aan. Ik ben van mening dat alles in verband van oorzaak en gevolg staat in het leven. Het leven doet haar ding, dat is de kringloop van het leven die altijd in beweging is, altijd in evenwicht is.

Hoe je daartegenaan kijkt en er mee omgaat, hangt af van hoe je in het leven staat. Hoe goed kun je dingen loslaten, hoe goed kun je jezelf de ruimte geven die je nodig hebt om ergens over- of doorheen te komen, hoe goed kun je aanvaarden dat dingen soms zijn zoals ze zijn, hoe goed zorg je voor jezelf, kom je op voor je grenzen etc. Zo komt iedereen die dingen tegen die hem/haar weer een stukje verder helpt op zijn/haar “pad des levens”.

Het leven doet. Niet omdat het per definitie voorbestemd is, niet om jou te pesten, niet om jou te testen, maar omdat jij er op een bepaalde manier naar kijkt, interpreteert en er op jouw eigen manier mee omgaat. Ga er op een andere manier mee om en de situatie kan 180° draaien. Zo is alles gekleurd door de bril waar je door kijkt, zo worden je ideeën, houding en gedrag gevormd.


#Referentiekader

Door deze bril, ook wel gedragsraam of referentiekader genoemd, bekijk je zowel jezelf als de mensen om je heen. Vaak worden aan de dingen die je ziet, ruikt, ervaart vrijwel direct waardeoordelen en/of aannames gekoppeld.

“Hmmm… wat ruikt het hier lekker naar vers brood, ze zijn hier vast aan het bakken” (in de supermarkt waar ze een lekker geurtje door de klimaacontrole installatie gedaan hebben... ,

“Phoe, die mag zich wel eens wassen en schone kleding aandoen, wat een lucht zeg” “Oh, wat een naar mens zeg! Die loopt alleen maar te kletsen over een ander… Laat ze eens naar zichzelf kijken…” etc.


#Waarde oordelen

Deze waarde oordelen worden gevormd door de ervaringen die je in je leven opgedaan hebt. Zowel de waarden die een positieve indruk als die een negatieve indruk achter gelaten hebben.

Vooral de negatieve hebben de neiging voortdurend geprojecteerd te worden op het heden.

Doordat verwacht wordt dat iets op een bepaalde manier gaat verlopen, wordt daarop gefixeerd en ingevuld volgens de verwachting, ook al is de nieuwe situatie niet geheel volgens ‘draaiboek’ verlopen.

Wanneer deze projecties onder de loep genomen worden en van in-gewikkeld transformeren naar ont-wikkeld, kunnen waarde oordelen losgelaten worden. Je bent dan niet meer op de ander gericht, vergelijkt niet meer met de ander, maar gaat uit van je eigen rust – balans… Dan bereik je het punt waarop je anderen in hun eigen waarde kunt laten, in plaats van in de jouwe te zetten.


#Kern

Dus… Balans, evenwicht, passie, kracht… Allemaal prachtige termen. Het zijn echter wel termen die heel wat meer inhoud hebben dan in uitspraak te horen is. Als je echt in balans bent, als je echt leeft vanuit jouw kracht en jouw passie, dan heb je niets meer te leren… Tot die tijd is het een levenslang ont-wikkelingsproces, een proces dat met elk schilletje dat overwonnen wordt, een stapje dichter bij de kern komt.TAGS: #leven #geluk #balans #passie #zelfonderzoek #loslaten #vertrouwen #psychologie

Categorieën: Geen

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties

UA-30913147-1