06 - 47 120 275          [email protected]
begeleiding bij trauma, rouw & verlies
"Expeditie Leven" hiking & re-integratie

Hartenrijk

psychosociale therapie, paardencoaching & training

blog

Leefwerelden, een heelal van verschil

Geplaatst op 7 maart, 2017 om 16:15

Soms loop je nietsvermoedend en onverwachts tegen een confrontatie aan. Een confrontatie met zowel je eigen binnenwereld als de buitenwereld. Kunnen de dingen ineens anders zijn dan je altijd dacht… Zo kun je, genietend van een weekje ‘winterzon’ in Turkije, Tunesië, Egypte of… ineens heel anders aankijken tegen de immigranten die in Nederland zo vaak onderwerp van gesprek zijn.

Mensen die jaren geleden, of recenter in Nederland zijn komen wonen. Een doorgaans koud land, met grillige jaargetijden, waar de meningen makkelijk gevormd worden en waar de ‘vrijheid van meningsuiting’ hoog in het vaandel staat.

Hoe anders waren de verwachtingen bij vertrek uit eigen land… The American Dream maar dan dichter bij huis… Hoe anders waren ook de verwachtingen van het land van aankomst, verwachtingen die na tientallen jaren nog steeds keer op keer onder de loep genomen worden. Verwachtingen die nog steeds omgezet worden in beleid om te proberen teniet te doen wat jaren geleden allemaal ‘misgegaan’ is. Wat daarbij vaak gemakshalve even vergeten wordt is dat we het over mensen hebben. Mensen die vanuit een door onszelf gecreëerde situatie in Nederland zijn gekomen en gebleven.


#Eenzaamheid

Hoe eenzaam kun je zijn op een plek waarin je je niet welkom voelt. In een buurt waar je je niet begrepen voelt, in een huis waar je je niet thuis voelt. Hoe eenzaam kun je zijn als je samen met ‘soortgenoten’ in een groep gestopt wordt, waar je wat je ook probeert niet uitkomt. Wat ook logisch is aangezien de verschillen in perceptie, interpretatie en cultuur enorm zijn. Een achterstand die je ook met inburgeringscursussen of taalcursussen niet inloopt. Het zijn namelijk niet de cursussen die je gevolgd hebt, die maken of je ‘ingeburgerd’ bent. Het is de aansluiting in de buurt, het contact dat je hebt op je werk en op de school van je kinderen die maken of je erbij hoort.


#Contact

Maar hoe leg je dan contact met mensen die in veel gevallen niet (echt) open staan voor jouw manier van leven, denken en doen. Die geen moeite willen doen om echt kennis te maken, geen oog hebben voor jouw uniciteit? Eigenlijk maakt het dan niet uit of je allochtoon, autochtoon, psychiatrisch patiënt, werkloze of medewerker van een sociale werkplaats bent. Als je tot een groep behoort, wordt je over een kam geschoren. Dan zijn jouw persoonlijke unieke talenten ineens ondergeschikt aan bijv. de kosten die extra voor je gemaakt moeten worden. Want maatwerk is niet de standaard.


#Vrijheid

Maar wat is dan vrijheid? Wat is dan welvaart of welzijn? Is vrijheid dan pakken wat je pakken kan? Alleen zorgen voor jezelf en de mensen die je kent/na staan?

Of is vrijheid #eenheid. Eenheid in mensZijn, eenheid in #welZijn…

Iedereen gelijke kansen, op een manier waarop daar ook daadwerkelijk iets mee gedaan kan worden. Als maatwerk de standaard is en er op welZijn gestuurd wordt in plaats van puur op resultaat… WelZijn en welvaart gaan heel goed hand in hand. Het is een manier van denken en van empathie. Verantwoordelijkheid geven, verantwoordelijkheid nemen, hierin duidelijke standpunten innemen en deze ook naleven. Ook als je bijv. op de snelweg door iemand over het hoofd gezien wordt…Alles wat er nodig is zijn goede bedoelingen, zonder vooroordelen open staan voor contact, ruimte om te leren. Er zijn voor mensen, ook als het even moeilijk gaat, ook als het soms anders is dan je verwacht. Denken in mogelijkheden en in win-win, in plaats van in aanpassen en ik heb gelijk… Want als de ander zich altijd aan moet passen, als jij altijd gelijk wilt hebben, is de ander dus altijd de verliezer.

Om in de woorden van Sire te spreken…

“Tolerantie, daar knapt heel Nederland van op.”TAGS: #tolerantie #verdraagzaamheid #anderszijn #immigrant #allochtoon #buitenlander #respect #medemens

Categorie├źn: Geen

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties

UA-30913147-1