Praktijk voor verlieskunde
ondersteuning bij trauma, rouw & verlies

Hartenrijk

psychosociale therapie & -training
 
paardencoaching & wandeltherapie

blog

Blogsels en hersenspinsels...

overzicht:  volledig / samenvatting

Time out

Geplaatst op 9 september, 2019 om 9:15 Comments reacties (1)Heb jij ook wel eens behoefte aan een time-out? Dat je je leven voor een korte periode op pauze zou kunnen zetten?

Heel even maar... als het je over de schoenen loopt, je steeds hetzelfde patroon tegenkomt, je 'gewoon' onzeker of bang bent of je steeds opnieuw die ene nare ervaring herbeleeft?

En als je dat dan denkt, komen er dan direct die tegenargumenten die je vertellen dat dat toch niet kan, dat je je leven toch echt niet op pauze kunt zetten! Je wordt hier en daar verwacht, je moet vanalles, etc etc...

En toch blijft het knagen...

Goed nieuws. Het kan wel! Ook jij kunt leren je eigen leven vorm te geven, te gaan genieten van grote en kleine dingen, niet meer bang, boos of verdrietig te zijn. Jij 2.0 ♡

Bij Hartenrijk en "Expeditie Leven" Hiking plan je tijd in voor jezelf. Om te ontspannen, maar ook om te leren en te oefenen, te verwerken, je patronen te herschrijven en jouw authentieke kracht te ont-wikkelen. Op expeditie in je leven.

Gun jezelf wat je verdient!


#therapie #paardencoaching #training #Hartenrijk #ExpeditieLevenHiking

HSP survival kit

Geplaatst op 6 september, 2019 om 14:35 Comments reacties (0)


#HSP survival kit voor (over)leven in een wereld vol prikkels!

Kit nog niet gevuld voor handen?

Leer, kijk af en oefen ♡


#Hartenrijk #training #therapie #paardencoaching #ExpeditieLevenHiking


Over passie en Ja zeggen...

Geplaatst op 6 september, 2019 om 14:30 Comments reacties (0)Nee zeggen is lastig, want het is nooit leuk om andere mensen teleur te stellen.

Bovenop https://www.happinez.nl/groei/ben-jij-een-slechte-nee-zegger-stel-jezelf-deze-vijf-vragen/?fbclid=IwAR1CQmASYPwiNihUeJLRt5JWTwkQqiys_z0vmdxzrtCWc1LLiOv4_YApNBw" target="_blank">de genoemde 5 vragen in Happinez 2 aanvullingen, die wat mij betreft met stip bovenaan staan...

1. Als ik de vrager niet teleurstel, stel ik mijzelf dan teleur?

2. Word ik hier blij van of moet ik mezelf 'geweld' aan doen?

Als je op een van beide ja zegt, denk er dan nog even over na...

Wees niet bang om iemand teleur te stellen, jezèlf teleurstellen heeft zoveel impact op jezelf en je eigenWaarde.

Vliegt het je aan om nee te zeggen? Want "wat zouden anderen er wel niet van vinden / denken?" of "straks is hij / zij boos op me" of "vindt hij / zij me niet meer aardig", allemaal gedachten die het maken van je keuzes en aangeven van je grenzen behoorlijk in de weg kunnen zitten. Je kunt het er letterlijk benauwd van krijgen!

Je eigen ruimte innemen is meestal iets wat we niet van huis uit meekrijgen, veelal hebben we meegekregen ons aan te passen, je eigen wensen / behoeften op de 2e plek te zetten. De afkeuring die je misschien gevoeld hebt vroeger, kunnen maken dat je je wel een 2e keer bedenkt! "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg".

Het wordt tijd om dat anders te gaan doen! Volg je hart, leef je passie ♡


#Hartenrijk #training #therapie #paardencoaching #ExpeditieLevenHikingAls het je niet loslaat...

Geplaatst op 6 september, 2019 om 14:15 Comments reacties (0)


"Je kunt niet ergens vertrekken, voordat je er bent aangekomen" Auteur onbekend

Hoe rot je je ook voelt, hoe bang je ook bent om iets te ondernemen, hoe boos je ook op iets of iemand bent, hoe verdrietig je je ook voelt; zolang je niet accepteert dat dat voor nu is wat het is, zal het je niet loslaten. Zal het op de voorgrond blijven, zal het elke 'nieuwe nu' in je toekomst blijven beïnvloeden. 'Loslaten' is dan ook een onmogelijke opgave.

Hoe dan?

- Stap 1 is de stap durven zetten, om de moed op te brengen te erkennen dat het is wat het is.

- Stap 2 is de bijbehorende emotie het podium geven die het verdient, ruimte te maken om deze te voelen, te uiten, incl. eventuele secundaire emoties (bijv. schaamte) die erbij horen.

Stop met ertegen vechten, ga mee met de stroom, ookal ben je bang dat je erin verdrinkt of dat het oneindig is. Met goede begeleiding zal dat niet zo zijn ♡, durf erop te vertrouwen dat je kracht aangesproken wordt.

- Stap 3 is erkenning krijgen, veiligheid dat het er mag zijn, zodat je je open kunt stellen om te leren. Zo vaak als nodig is, net zo lang totdat het verhaal echt verteld is.

- Stap 4 is handvatten krijgen, nieuwe manieren aanleren om ermee om te gaan (nieuwe copingstrategieën leren)

- Stap 5 is toepassen van deze nieuwe strategieën, oefenen, trainen; eerst in veilige oefensetting, dan in je dagelijks leven

- Stap 6 is transformatie; dat wat je belemmerde of beïnvloedde heeft een geïntegreerd plekje gekregen in je dagelijks leven, het hoort bij je. Het bijbehorende gedrag, patroon of de emotie heeft zijn noodzaak verloren. Het laat jou los.


#therapie #paardencoaching #training #Hartenrijk #ExpeditieLevenHiking

Over zichtbaarheid, passie en kwetsbaarheid

Geplaatst op 6 september, 2019 om 13:00 Comments reacties (0)


Als je een eigen praktijk of bedrijf hebt, kom je voor een aantal uitdagingen te staan. Vaak weet je heel goed wat je graag zou willen. Maar hoe verwoord je dat aan potentiele klanten / cliënten? En als je dan je pitch klaar hebt, wat vinden anderen daar dan van… Het voelt kwetsbaar als je vertelt over jouw passie, jouw kracht en kwaliteiten… En… we moeten natuurlijk niet naast de schoenen gaan lopen ��

Authentic branding gecombineerd met psycho educatie en training kan je handvatten geven die je nodig hebt. Om voor jezelf een podium te durven creëren. Om helder te krijgen vanuit welke visie je jouw bedrijf vorm wilt gaan geven, inclusief de kritische succesfactoren die daarbij horen. Van visie tot te maken strategische keuzes dus…

Op basis van de 4 factoren (intern, extern, kennis leren en financieel) breng je, vanuit jouw eigen passie en kwaliteiten in kaart wat je te bieden hebt. Je komt daarbij ook de uitdagingen tegen die je nog te overwinnen hebt, die je dan vervolgens ook direct kunt aanpakken.

Wanneer je bijvoorbeeld bij “Financieel” aangeeft dat je een maandomzet van € 2.000,- wilt draaien, impliceert dat automatisch dat je geld gaat vragen voor wat jij te brengen hebt. Logisch natuurlijk, maar voor velen ook een drempel… Want hoe vraag je geld voor een ‘gave’ of een dienst die niet ‘tastbaar’ is? Ben je dat echt waard? En hoeveel vraag je dan?

Daar kom je een stukje bescheidenheid tegen; die je behoorlijk kan belemmeren in het voeren van jouw bedrijf en het presenteren van jouw dienst.

Inzicht in jouw passie en vaardigheden én daarvoor te durven gaan staan, maar ook van de uitdagingen die je nog ervaart is van levensbelang voor je onderneming. Zowel bij de start als bij het voortbestaan.

Ook een eigen bedrijf is een hele Expeditie! Zet jezelf in de spotlight!


#hikeyourlife #Hartenrijk #authenticbranding

 

Over afscheid nemen en ontslagverwerking

Geplaatst op 7 maart, 2017 om 16:30 Comments reacties (0)

Hoe het einde der tijden transformeert in het begin van de toekomst

 

“Al jaren werk je voor dezelfde werkgever, je bent nooit ziek, draait op verzoek zonder problemen overuren en bent nooit te beroerd om een stapje harder te lopen. Bij de maandelijkse werkbesprekingen is al verschillende keren besproken hoe om te gaan met de teruglopende orderportefeuille. Keer op keer kom je met vernieuwende ideeën om de toekomst van het bedrijf positief te beïnvloeden.

Vlak voor de vakantie wordt je verzocht langs te komen voor overleg. Op de een of andere manier heb je niet zoveel vertrouwen in het verloop van dit gesprek. Dit onderbuik gevoel blijkt niet voor niets. Er wordt je meegedeeld dar er voor jou en drie van je collegae ontslag is aangevraagd bij het UWV.

Boos en vol ongeloof ga je terug naar je werkplek. Hoe kan dat nou?! Je verdient dagelijks geld voor je baas, met de acquisitie, door scherp inkopen. Wat …streek en wat een ….. !!! En een aantal niet zo nette benamingen voor je werkgever schieten door je hoofd.

Eind van de middag ga je naar huis. Gevoel van verraad, teleurstelling, ontgoocheling, verdoving, verdriet en boosheid wisselen elkaar af.

De volgende dag terug op je werk hoor je dat één van de collegae acuut ziek geworden is na de melding van gisteren. Pas na anderhalve week met een teiltje op het toilet, is zij in staat redelijk neutraal (zij het 4 kg lichter) haar werkzaamheden weer op te kunnen pakken. Dat geldt echter niet voor jou, de beschreven emoties blijven je bestoken met gedachten, tranen, slapeloze nachten en wisselende stemmingen… Je hoofd is vol en je altijd positieve spirit onvindbaar.”

Helaas zal dit voorbeeld voor heel veel mensen een herkenbaar scenario zijn. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met een dergelijke situatie en iedereen heeft zijn eigen reactie.

Als je een dergelijk bericht te verwerken krijgt, komt er een boel op je af. Of eigenlijk, zakt er een boel onder je weg. Alles wat je als ‘zekerheid’ zag, staat ineens op losse schroeven. Er wordt pijnlijk duidelijk hoezeer alles afhangt van een stabiel inkomen. Om vervolgens over te gaan in zichzelf constant herhalende vragen die de onzekerheid, bij uitblijven van een bevredigend antwoord, alleen maar verder vergroten.

Het is de kunst om deze lamgeslagenheid om te zetten in een constructief bouwen aan je toekomst; met het heft weer in eigen handen. 

Kom je er alleen niet uit? Neem gerust contact op!


TAGS: #zelfonderzoek #eigenwaarde #crisis #ontslag #psychologie #onzekerheid #inkomen #rouwverwerking 

De kracht van overtuigingen

Geplaatst op 7 maart, 2017 om 16:25 Comments reacties (3)

#Gedachten

Heb je dat ook wel eens? Je staat ‘s morgens op en allerlei vervelende gedachten spoken door je hoofd. Daar waar je normaalgesproken de knop omzet en je dag vervolgt, word je nu min of meer achtervolgd door je volle hoofd. En als het dan nog positieve gedachten zouden zijn, dan zou het nog wel prettig zijn; wie wil er nou niet een schouderklopje op z’n tijd…

Maar nee, deze gedachten zijn geen positieve. Ze zijn kritisch en er is voor alles wat je doet, denkt en voelt wel commentaar. Je herkent deze gedachten misschien wel. Meestal steken ze de kop op als je moe bent of een beetje gestrest. En meestal geef je ze een zetje, gooi je de deur voor hun neus dicht / doe je de deksel er weer op en zijn ze dan weer even op de achtergrond…

#Onbalans

Maar dan kom je in een situatie waarin je in onbalans raakt. Misschien ligt er een overlijden, ontslag, ongeluk of ziekte aan ten grondslag, misschien is het een op één stapeling van ‘kleinere ingrijpende gebeurtenissen’, wie zal het zeggen. Je voelt je steeds meer onder druk staan en dan word je erdoor overvallen. Je lijkt de regie over je eigen leven totaal kwijt te zijn en de wereld lijkt op een krentenbol. Je hoofd slaat op hol en je kunt alleen nog maar nadenken over jezelf en wat er allemaal niet goed is.

Wat eerst gedachten waren als “Goh, niet zo slim he?!” of “Jeetje slimmerik, had je dat nou niet zelf kunnen bedenken??!!”, gedachten die ‘slechts’ cynisch waren, zijn nu allesbeheersende afkeuringen geworden. Deze afkeuringen hebben we eerder in ons leven overgehouden, uit situaties waarin we ons door een ander afgewezen, teleurgesteld, gekleineerd, niet geaccepteerd, gepest, niet gehoord etc. voelden.

#Beschermingsmechanisme

Emoties die vooral in een jonge kinderleven zeer diepe indruk kunnen maken.

Emoties die tot gevolg hebben dat het gevoel / overtuigingen als: “ik ben niets waard”, “ik doe het toch nooit goed”, “ik zal daar nooit bijhoren”, “ik kan dat toch niet”, “ze luisteren toch niet naar mij”, etc. ontstaan. Omdat dit voor een kind, dat zich voor zijn EigenWaarde en zelfbeeld nog voor 100% spiegelt aan zijn omgeving, zeer pijnlijke ‘conclusies’ zijn, wordt een bescherming gecreëerd die ervoor zorgt dat deze pijn voorkomen kan worden. Deze beschermingsmechanismen hebben als het ware een evaluerende functie. Voordat iets uitgevoerd / gezegd wordt, wordt het eerst kritisch onder de loep gehouden.

Deze innerlijke criticus heeft echter nog wel eens de neiging om overkritisch te zijn of zich uit te spreken in een situatie waarin geen ‘bescherming’ meer nodig is. Als dit gebeurt gaan de eerst beschermende mechanismen, belemmerend werken. Ze kunnen je zelfs ‘overnemen’ en bijdragen aan een stevige depressie of burn-out. Situatie na situatie sluipt dat erin, totdat je breekt.

Onze eerste neiging bij iets wat we bijv. niet leuk vinden of niet willen is om het weg te duwen of te ontkennen. Wat je niet ziet, is er ook niet…

Maar het tegendeel is waar. Iets met geweld ontkennen of wegduwen is ook een vorm van aandacht geven. Ook in dit geval geldt; dat waar je aandacht aan geeft (positief of negatief door het weg te duwen) groeit. Ik moet dan altijd aan het beeld van de ketel denken, waar met man en macht het deksel op gehouden moet worden, totdat de kracht in de ketel overwint en de deksel eraf ploft. Veel schade, veel leed, veel kwetsuren. Deze reactie is ook weer een natuurlijke bescherming tegen het onbekende, de angst om gekwetst te worden, gewond te raken. Een beschermingsmechanisme dus…

#Management

Ondanks dat deze mechanismen niet voor niets zijn, is het wel zaak om af en toe eens te kijken naar de verschillende mechanismen, overtuigingen en gewoonten die je hebt. Hiervoor heb je de ogen nodig van iemand die nog niet gekleurd is door wat je in je leven allemaal hebt meegemaakt. Een ‘human source manager’ als het ware, die vanuit helikopterview eens kan bekijken wat er soepel loopt, waar je kracht zit en waar de energie weglekt.

Een mooie manier hiervoor is om je kwaliteiten te gaan verzamelen, bijv. met het kernkwaliteitenspel. Als je jouw kernkwaliteiten helder hebt, kun je deze gaan verbinden aan de kernrollen die je in je leven vervult. In een visualisatieoefening kun je vervolgens deze kwaliteiten gaan ‘verpersoonlijken’. Een hele leuke ontdekkingsreis.

Bijvoorbeeld:

In mijn kernkwaliteiten herkende ik een aantal kernrollen, die vervolgens de ‘gedaante’ van een dier aannamen. Zo is mijn ‘zelfzekere kant’ een leeuw, mijn ‘stevige hier ben ik kant’ een olifant, mijn ‘onzekere kant’ een kleine grijze muis en mijn ‘kritische scherpe kant’ een schorpioen. De wijze, die weet en in staat is om deze dierentuin in evenwicht te houden is een grijze uil.

Een andere metafoor die gebruikt wordt is bijvoorbeeld een orkest. Iedere rol is een instrument, met zijn eigen partij in het stuk dat leven heet. De dirigent is in dit geval de wijze, die het overzicht bewaart en ervoor zorgt dat ieder instrument op zijn tijd en sterkte aan bod komt… Of misschien ontstaan er bij jou spontaan nog andere. Alles is goed, het is van jou.


#Wijsheid

Als je deze metaforen in jezelf kunt verankeren en je oefent er wat mee, kun je ervoor zorgen dat je emoties, die normaliter je stemming / handelingen zouden bepalen, los kunt koppelen van je zijn. Ze zijn dan wel aanwezig (en mogen er ook zijn) maar ze zijn niet meer alles overheersend. Je kunt ze als het ware erkennen en er van een afstandje naar te kijken. Door je met je uil of de dirigent te identificeren, kun je je innerlijke wijsheid aanspreken om je evenwicht te bewaren en niet meegezogen te worden.


#Rollen

Alle rollen hebben een functie, ook degenen waar je in eerste instantie een hekel aan hebt, die je in de weg zitten of belemmeren. Al deze rollen hebben je (ooit) een dienst bewezen. En kunnen dat weer (gaan) doen en zitten namelijk kwaliteiten en krachtige eigenschappen in verborgen. Als je de gebeurtenis kunt erkennen waardoor je beschermingsmechanisme ontstaan en later belemmerend geworden is, kun je de overheersende lading / noodzaak eraf halen. Door de vervolgens de kracht te herkennen kun je deze inzetten waarvoor hij oorspronkelijk ontwikkeld is; ten bate van jezelf.

Als je bijvoorbeeld een spannend gesprek hebt, kun je die kanten in jezelf aanspreken waarvan je denkt dat ze extra meerwaarde kunnen bieden. In mijn geval, nam ik op basis van een voorgevoel de leeuw, de beer en de schorpioen mee, in een gesprek dat na afloop mijn ontslag aanzegging bleek te zijn.


#Kracht

Doordat ik me heel specifiek gefocust had op de sterke kanten van de bijbehorende dieren die ik meegenomen had (mijn sterke kanten dus), was ik in staat voor mezelf op te komen, de benodigde vragen te stellen en me niet te laten leiden door de schrik / emotie. Uiteraard is het niet een manier om ergens niet door geraakt te worden, dan zouden de zelfbeschermingsmechanismen de situatie weer beheersen. De schok die later uiteraard insloeg als een bom, kreeg op zijn beurt en tijd de aandacht en erkenning die nodig was om de situatie te verwerken.

De winst zat hem erin dat ik me ondanks het nieuws bewust kon blijven van mijn kwaliteiten, mijn kracht en eigenschappen die mij weer verder konden helpen door de situatie heen. Daar waar ik vroeger wellicht paniek gevoeld had of totaal overspoeld geweest was, kon ik nu mijn emoties observeren, doorleven en ze de plaats en ruimte geven die ze nodig hadden zonder de zonzijde uit het oog te verliezen. Toen de deur dicht gesmeten werd kon ik als het ware zelf het raam vinden om open te zetten.

Koester en onderzoek dus vooral die kanten waar je de grootste hekel aan hebt in jezelf en in de ander. Dat zegt namelijk ook heel veel over jouw eigen mechanismen. Verenig je met jouw metaforen en gebruik je kracht en kwaliteiten als nooit tevoren!Wil jij kennismaken met jouw innerlijke 'dierenrijk' ? of aan de slag met jouw (belemmerende) overtuigingen? Neem gerust contact op!TAGS: #psychologie #overtuigingen #zelfvertrouwen #zelfonderzoek #eigenwaarde

Over bezinning, paniekvoetbal en trouw...

Geplaatst op 7 maart, 2017 om 16:25 Comments reacties (0)

Als je eerlijk naar je leven en je keuzes kijkt… In hoeveel gevallen blijf je dan trouw aan jezelf? En wat is trouw zijn aan jezelf eigenlijk?

Je kunt trouw vanuit meerdere punten belichten, als voorbeeld gebruik ik de uitgangspunten voor #Authentic Personal #Branding.

Daarbij wordt uitgegaan van 4 perspectieven die er, als je ze in evenwicht weet te houden, voor zorgen dat je leeft vanuit je passie, trouw blijft aan je eigen levenspad en zorgt voor jezelf.

De perspectieven zijn gericht op “Intern”, “Extern”, “Kennis | Ontwikkeling” en “Financieel”.


Intern

Dit perspectief gaat over de belangrijkste persoon in jouw leven: JIJzelf.

Als je je interne drijfveren helder hebt, weet je doelgericht waar je naartoe wilt in je leven. Je weet waar je passie ligt, je weet welke kwaliteiten je hebt en hoe je deze in kunt zetten.

Niet zelden kom je hier achter doordat je in een situatie verzeild raakt, waarin je je opnieuw moet bezinnen over je leven. Een burn-out, ontslag, ziekte, een ingrijpende gebeurtenis of een opeen- stapeling van kleine voorvallen die de bom uiteindelijk doet barsten, dwingt je om pas op de plaats te maken. De eerdere signalen heb je over het hoofd gezien, nu is BOEM ho.

 

De zaken die je eerst dacht goed op een rijtje te hebben, wankelen nu in hun zekerheid. Dingen die je dacht voor elkaar te hebben, blijken een minder goed passend korset te vormen om de dromen die je dacht na te streven.

Je gaat je opeens afvragen “wil ik dit wel?”, “is dit nou mijn leven?”, “waar zijn mijn dromen toch gebleven?”

 

Je realiseert je dat je je kwaliteiten bijna niet meer inzet, omdat je voornamelijk paniekvoetbal aan het spelen bent, in het jongleren met de tijd. Het lijkt wel of je heen en weer geslingerd wordt tussen een onzichtbare hand en alles wat je tot voor kort als zekerheid ervoer. Het proces hieromheen is in “Over afscheid nemen en ontslagverwerking” verder uitgewerkt…

Als je op het punt kunt komen dat je dit kunt erkennen en het tegelijkertijd aandurft om in kleine stapjes te gaan veranderen, ga je een aantal dingen voor jezelf op een rijtje zetten.

Wat wil ik, wat kan ik

Wat doe ik en wat wil ik doen

Welke kernrollen heb ik in mijn leven en welke zou ik willen hebben

Wat is mijn innerlijke drive, mijn passie en mijn missie

Om je vervolgens af te vragen wat je ervoor nodig hebt om deze nieuwe inzichten ook daadwerkelijk tot uitvoer te laten komen… en wanneer…


Extern

Het perspectief Extern omvat alles wat invloed heeft op je leven, dat buiten jezelf ligt. Daarbij wordt gedoeld op je gezin, je werk, school, sportclub, hobby, etc…

Neem eens onder de loep welke invloed de verschillende componenten op je leven hebben en hoe deze de wandeling op je levenspad beïnvloeden.

Vraag je eens af of de verdeling in energie en inzet ok is voor je. Kun je trouw blijven aan jezelf, zonder een ander(e partij) geweld aan te doen?

Kun je opereren vanuit je centrum, je krachtbron of speel je paniekvoetbal? Hoe is de verhouding Intern – Extern in prioriteiten? Uit de perspectieven intern en extern kun je een hoop energie en voldoening halen. Evenzo kan er in die perspectieven je er een boel energie weglekken.

Hoe voel je je nu, nu je dit leest en in je gedachten je antwoorden geeft op de vragen? Wat denk je?

Ben je wat geërgerd omdat “het hier allemaal makkelijk staat en het in het echte leven toch allemaal net wat gecompliceerder is?” Of ben je misschien opgelucht dat je door concrete vragen aan jezelf te stellen, wat ruimte krijgt voor echte bezinning of toch…..

Waar kies je voor? Kies je voor evenwicht? Voor de overheersing van het Externe perspectief, voor 60u per week voor je baas werken en je kinderen te weinig te zien in hun opgroeien? Of is de balans bij jou misschien doorgeslagen naar het Financiële perspectief?


#Financieel

Heb je altijd te weinig geld en levert dat zorgen op? Of heb je naar je zin nooit genoeg geld en ben je altijd bezig met meermeermeer… Welke impact heeft jouw financiële situatie (of de manier waarop je met dit perspectief omgaat) op jouw leven, jouw gezin, jouw dromen en jouw waarden?

Wat vind je van die antwoorden en de gedachten die deze vragen bij je oproepen? Zou je er iets aan willen veranderen en zo ja, wat heb je daar dan voor nodig?


#Kennis | #Ontwikkeling

Het 4e perspectief omhelst alles wat met kennis en (persoonlijke) ontwikkeling te maken heeft. Van tijd tot tijd bezig zijn met een cursus of studie, verrijkt niet alleen ons uiterlijk leven, maar ook ons innerlijk. Je komt in aanraking met andere mensen, leert nieuwe dingen, ontwikkelt jezelf en ontvangt nieuwe inzichten. Zo open je de deur voor je bewust-zijn van tijd tot tijd… Zo laat je even een lichtje schijnen op je gewoonten, onderzoek je of je nog trouw kunt zijn aan jezelf of dat je weer vervallen bent in paniekvoetbal…

En dan is het natuurlijk de kunst om vanuit jouw innerlijke missie deze perspectieven in evenwicht te gaan houden… Ze precies in kaart brengen en verbinden aan dingen die je wilt bereiken is één, er daadwerkelijk aan gaan staan en het leven gaan leiden wat jij wilt leiden, ervoor gaan doen wat nodig is, is een tweede…

Het is een complex proces waarin je tegen dingen uit alle geledingen aanloopt. Van gewoonten tot onverwerkte ervaringen waarop deze gewoonten misschien gebaseerd zijn, van keuzes maken tot afscheid nemen en alles wat daartussen in zit. Erkennen, verbinden, verwerken, aanvaarden.

 

Het kan een proces zijn dat een periode afsluit (zoals bijv. stress, burn-out, ontslag), maar ook één die een periode inluidt (zoals bijv. effectief gaan lijnen, patronen loslaten, angst overwinnen). Het is een proces dat je goed alleen kunt doorlopen, maar het kan ook zijn dat het het liever in een groep doet, waarin je je kunt spiegelen aan anderen, de handvatten waar je verder mee kunt en natuurlijk de steun krijgt waar nodig. Het is een proces waarvan de beweging nooit meer ophoudt.

Het is aan jou, jouw manier te kiezen om te leren trouw aan jezelf te blijven, een balans in jouw leven te creëren. Het is jouw proces, het is dus goed. En: je bent het waard!TAGS: #authenticiteit #zelfonderzoek #branding #balans #levensgebied #multiproblem #geluk #erkennen

Komkommertijd; bron van mogelijkheden...

Geplaatst op 7 maart, 2017 om 16:20 Comments reacties (0)

#Komkommertijd

Soms heb je van die perioden waarin het lijkt of niets loopt zoals je graag zou willen, alsof je leven stagneert, komkommertijd in je leven zeg maar… Wat eerst op 1 levensgebied tot uitdrukking komt – werk, privé, financieel of persoonlijke ontwikkeling – wordt al snel opgevolgd door vertraging in de overige gebieden. Steeds langzamer gaat de tredmolen rond, steeds zwaarder, totdat hij bijna tot stilstand lijkt te komen. Het lijkt alsof je de regie over je leven kwijt bent, alsof je van alles overkomt, zonder dat je daar ook maar iets aan kan doen.


Wet van #Murphy

In zo’n periode loop je gemakkelijk tegen jezelf aan. Ongeduld, spanning of ‘alles wel weer goed komt’, twijfel of je de dingen wel ‘goed aanpakt’, etc.etc. En omdat het hier om de wet van Murphy lijkt te gaan, krijg je de antwoorden op deze prangende vragen niet op de momenten waarop je ze nodig hebt, waardoor je ‘s nachts slecht slaapt en vicieuze cirkels op de loer liggen.

Ondanks dat je uit alle macht probeert in beweging te komen en te blijven, kom je in confrontatie met het gegeven dat het leven niet maakbaar is, dat je niet alles zelf in de hand hebt. In je achterhoofd weet je dat natuurlijk, maar het te ervaren maakt toch pijnlijk kwetsbaar en klein… En toch ligt er in deze confrontatie ook de kracht om ermee om te gaan verborgen.


Bol van het leven

Als het leven nu eens gelijk staat aan een grote bol die altijd in beweging is. Een bol waarin alles zich voortbeweegt in het verband van oorzaak: gevolg en waarin alles in evenwicht is… Een bol die je nooit in zijn geheel kan overzien, die je niet kunt beheersen, controleren of afdwingen, een bol die meer geheimen voor je heeft dan inzichten die je kunt zien. Aan de ene kant een geruststelling, aan de andere kant wederom een keiharde confrontatie. Het leven IS, aan jou hoe je ermee omgaat… En in dat ZIJN, zit ‘m de essentie, want het leven geeft wel degelijk hints.

Dit neemt echter niet weg dat je nu in al je bewust-zijn, het gevoel hebt vast te zitten; dat jij blokkeert. Het is dus niet zozeer de vraag “Hoe zet ik mijn wereld weer in beweging” maar van “Hoe ga ikzelf weer in de juiste beweging mee”… Dus hoe kom je aan die hints, hoe ontcijfer je ze, waar lees je ze… Hoe kom je weer op de weg waarop je wilt zijn; jouw eigen pad naar jouw eigen toekomst…


Enkele handreikingen

Onderzoek je overtuigingen over hoe iets zou moeten zijn, hoe het hoort. Kijk of deze overtuigingen je nog dienen of dat ze je in je huidige leven zijn gaan belemmeren. Onderzoek ook de onderliggende ervaringen, de pijnpunten uit je verleden die je mogelijk projecteert op de situatie die zich nu voordoet. Dit kan een soort “emotionele verlamming” met zich meebrengen. Onderzoek en laat los… Dan kan het zomaar zijn dat wat je eerst als de stilte in het oog van de orkaan aanzag, bij een volgende blik een prachtige regenboog blijkt te zijn…

Als het gelukt is om je belemmerende overtuigingen te vragen een stapje terug te doen, STOP dan direct met proberen. Met proberen bereik je niets. Maak een analyse van waar je nu bent en zet daar tegenover de analyse van waar je naartoe wilt. Zet vervolgens op een rijtje wat je nodig hebt om van A naar B te komen. DOE dat…

Laat je verzet los. Sommige situaties hebben even tijd nodig, voordat alle elementen op hun plek kunnen vallen. Blijf open staan voor wat is en probeer even van het uitzicht te genieten. Wie weet welke mogelijkheden er nog in deze situatie verborgen zitten…

Stel prioriteiten en schrijf deze uit. Geef waarde aan je wensen… Die wens die de meeste waarde heeft, gaat voor wensen met minder waarde… Ook als je daarmee iets (tijdelijk) los moet laten of water bij de wijn moet doen… Prioriteiten geven focus, focus geeft actie, actie geeft beweging.

Neem eens een moment rust en kijk eens wat je innerlijke stem je te vertellen heeft. Ook jij hebt een wijze in je, die je kan laten zien wat goed voor jou is (al staat dit soms haaks op wat je graag zou willen…). Meditatie, visualisatie o.i.d. kan je daarbij helpen.

Laat iemand eens met je meelopen. Zoek iemand die jou kan helpen zicht te krijgen op je blinde vlek in de overtuigingen die je zelf niet aan kunt pakken. Ook als je in punt 1 op dingen stuit waar je alleen niet overheen komt, omdat ze te angstaanjagend of overweldigend zijn, zoek iemand die je kan helpen dingen in behapbare porties te verdelen, te erkennen wat erkenning nodig heeft, voor dat je verder kunt. Iemand die je de handvatten geeft die je nodig hebt, om je eigen kracht aan te kunnen spreken, zodat je op kunt ruimen wat je niet meer kunt gebruiken. Door verwerking verandert je wereldbeeld - een bol vol mogelijkheden


TLC

En bovenal trap niet in de valkuil… Jezelf bekritiseren komt in deze situaties makkelijk om de hoek kijken. Ooit is ook dit een beschermingsmechanisme geweest, in deze situatie kun je slechts de kracht die erachter schuil gaat gebruiken: ervoor gaan om er het beste uit te halen voor jezelf… In tijden van twijfel en onzekerheid is soepelheid en zachtheid nodig en geen verharding. Niets zo belangrijk als de onvoorwaardelijke steun van jezelf onbeperkt voor handen hebben.

TLC TenderLovingCare voor alles dus.TAGS: #zelfonderzoek #leven #geluk #balans #overtuigingen #stress #onbalans #leven

Over #Evenwicht #Balans #Kracht en #Passie

Geplaatst op 7 maart, 2017 om 16:15 Comments reacties (0)

Evenwicht, Balans… In je kracht staan, je passie leven… Het zijn onder de hand modewoorden... Wat is nu eigenlijk evenwicht of balans en hoe sta je eigenlijk in je kracht, hoe kom je dan achter je passie?


#Transformatie

Het is makkelijk praten voor mensen die de groeisprong die voor dit alles nodig is, al doorlopen hebben. Ervaring komt immers pas nadat je het het hardst nodig hebt… Natuurlijk zijn er talloze tools als positief denken, een training authentic personal branding of mindfullness.

Maar met je best doen om positief te denken of je best doen om in balans te blijven, ben je er niet.

Zonder vrede met de pijnpunten en gebeurtenissen uit je verleden (die vaak tot de benodigde transformaties leiden), heling van de kwetsuren van je innerlijk kind, ont-wikkeld zelfvertrouwen, maar ook het zorg dragen voor bijvoorbeeld je lichamelijke gezondheid, blijft het “je best doen om te in balans te blijven”, in plaats van in balans zijn. Pas als je vanuit zijn kunt leven verandert er daadwerkelijk iets aan je manier van kijken en daarmee aan de situaties en mensen die je ontmoet.


#Spiegel

Coaches te over, die allemaal op hun manier het wiel uitgevonden hebben en die anderen daarmee in een bepaald stukje verder kunnen helpen.

Of misschien zijn al die coaches ook gewoon mensen…

Mensen die een stuk persoonlijke ontwikkeling doorlopen hebben, ervaringsdeskundigheid een plek hebben gegeven in een opleiding of training in een bepaalde methode.

Of zoals ik er zelf tegenaan kijk: “Een gebruiksaanwijzing / vertaler in ‘n bepaalde levensfase kunnen zijn, iemand die als spiegel kan dienen en je kan laten zien wat je zelf op dat moment even niet ziet. Of iemand die even een hand reikt ter ondersteuning, om je een kloof over te helpen of een woeste rivier van emoties / herinneringen helpt overbruggen.”


De kringloop van het leven

Als je niets meer te leren hebt in het leven ga je dood, werd vroeger bij ons wel gezegd. Inmiddels ben ik erachter wat daarmee bedoeld werd, dat het met persoonlijke ontwikkeling te maken had.

Door mijn eigen transformatieproces, heb ik daarop mijn eigen visie gevormd en kijk ik daar weer iets anders tegen aan. Ik ben van mening dat alles in verband van oorzaak en gevolg staat in het leven. Het leven doet haar ding, dat is de kringloop van het leven die altijd in beweging is, altijd in evenwicht is.

Hoe je daartegenaan kijkt en er mee omgaat, hangt af van hoe je in het leven staat. Hoe goed kun je dingen loslaten, hoe goed kun je jezelf de ruimte geven die je nodig hebt om ergens over- of doorheen te komen, hoe goed kun je aanvaarden dat dingen soms zijn zoals ze zijn, hoe goed zorg je voor jezelf, kom je op voor je grenzen etc. Zo komt iedereen die dingen tegen die hem/haar weer een stukje verder helpt op zijn/haar “pad des levens”.

Het leven doet. Niet omdat het per definitie voorbestemd is, niet om jou te pesten, niet om jou te testen, maar omdat jij er op een bepaalde manier naar kijkt, interpreteert en er op jouw eigen manier mee omgaat. Ga er op een andere manier mee om en de situatie kan 180° draaien. Zo is alles gekleurd door de bril waar je door kijkt, zo worden je ideeën, houding en gedrag gevormd.


#Referentiekader

Door deze bril, ook wel gedragsraam of referentiekader genoemd, bekijk je zowel jezelf als de mensen om je heen. Vaak worden aan de dingen die je ziet, ruikt, ervaart vrijwel direct waardeoordelen en/of aannames gekoppeld.

“Hmmm… wat ruikt het hier lekker naar vers brood, ze zijn hier vast aan het bakken” (in de supermarkt waar ze een lekker geurtje door de klimaacontrole installatie gedaan hebben... ,

“Phoe, die mag zich wel eens wassen en schone kleding aandoen, wat een lucht zeg” “Oh, wat een naar mens zeg! Die loopt alleen maar te kletsen over een ander… Laat ze eens naar zichzelf kijken…” etc.


#Waarde oordelen

Deze waarde oordelen worden gevormd door de ervaringen die je in je leven opgedaan hebt. Zowel de waarden die een positieve indruk als die een negatieve indruk achter gelaten hebben.

Vooral de negatieve hebben de neiging voortdurend geprojecteerd te worden op het heden.

Doordat verwacht wordt dat iets op een bepaalde manier gaat verlopen, wordt daarop gefixeerd en ingevuld volgens de verwachting, ook al is de nieuwe situatie niet geheel volgens ‘draaiboek’ verlopen.

Wanneer deze projecties onder de loep genomen worden en van in-gewikkeld transformeren naar ont-wikkeld, kunnen waarde oordelen losgelaten worden. Je bent dan niet meer op de ander gericht, vergelijkt niet meer met de ander, maar gaat uit van je eigen rust – balans… Dan bereik je het punt waarop je anderen in hun eigen waarde kunt laten, in plaats van in de jouwe te zetten.


#Kern

Dus… Balans, evenwicht, passie, kracht… Allemaal prachtige termen. Het zijn echter wel termen die heel wat meer inhoud hebben dan in uitspraak te horen is. Als je echt in balans bent, als je echt leeft vanuit jouw kracht en jouw passie, dan heb je niets meer te leren… Tot die tijd is het een levenslang ont-wikkelingsproces, een proces dat met elk schilletje dat overwonnen wordt, een stapje dichter bij de kern komt.TAGS: #leven #geluk #balans #passie #zelfonderzoek #loslaten #vertrouwen #psychologie


Rss_feed

UA-30913147-1